Toegankelijkheid

Het kasteel van Gaasbeek is een beschermd monument. Wij onderschrijven het belang van integrale toegankelijkheid en leveren inspanningen om het kasteel zo toegankelijk mogelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek. Gezien het historische karakter van het gebouw zijn er toch enkele beperkingen. Voor vragen omtrent toegankelijkheid kunt u terecht bij de dienst publiekswerking op: +32 (0)2 531 01 40 of via kasteelvangaasbeek@vlaanderen.be

Toegankelijkheidsinfo

Nog vragen over je bezoek? Aarzel niet om ons te contacteren via +32 (0)2 531 01 40 of kasteelvangaasbeek@vlaanderen.be

Toerisme voor Autisme 

Op daguitstap gaan is voor mensen met autisme geen evidente zaak en daar wil Toerisme voor Autisme iets aan veranderen. Het Kasteel van Gaasbeek neemt deel aan hun project en samen ontwikkelden wij een visueel stappenplan voor een bezoek aan het kasteel waarin alles van begin tot einde overlopen wordt. Op die manier weet je wat je van de uitstap kan verwachten en kan je dit op voorhand plannen. Het stappenplan kun je hier gratis downloaden. 

Een andere kijk op het kasteel – ‘Un seul désEAR’

In samenwerking met Schoonderhage vzw en regisseur Dirk Van den Broeck creëerden we een unieke audiotour door (maar niet uitsluitend voor) mensen met een verstandelijke beperking. Deze mensen, die de wereld anders zien, horen, ruiken, proeven en voelen, vertellen u wat hen prikkelde en verwonderde tijdens hun wandelingen doorheen het kasteel. Betreed hun unieke belevingswereld en ervaar het kasteel door een prikkelende fantasierijke bril.

Deze audiotour kwam tot stand in samenwerking met Schoonderhage vzw en met de steun van het Elia Fonds, een partnerschap tussen Elia en de Koning Boudewijnstichting.

Praktische info:
Deze audiotour is verkrijgbaar aan het onthaal van het kasteel, het gebruik van de audiogids is gratis. Deze tour is enkel beschikbaar in het Nederlands.

logo-eliafonds(1)-a.jpg logo-schoonderhage-zondertekst-a.png

Personen met een visuele beperking

Personen met een visuele beperking die het kasteel graag op individuele basis willen bezoeken, kunnen gratis unieke TwinVision-kaarten uitlenen. Deze contrastrijke reliëftekeningen met grote letters, braille en kleur helpen onze bezoekers zich in het park, de binnentuin en het kasteel te oriënteren. De voelbare reliëfweergave met kleurrijke onderliggende kaart zorgt ervoor dat zowel blinden en slechtzienden als zienden hun weg vinden. Een audiotour begeleidt het bezoek in het kasteel of aan de tentoonstelling.

Met dank aan Lions Kasteel van Gaasbeek voor de financiële steun en Luisterpunt voor advies.