Geschiedenis

Een bewogen geschiedenis

De voorloper van het huidige kasteel werd gebouwd in de dertiende eeuw als onderdeel van de verdedigingsgordel rond Brussel. In de daaropvolgende eeuwen werd het kasteel meermaals verwoest en heropgebouwd. Ook zijn functie evolueerde van strategische burcht tot zomerresidentie en buitenverblijf. Het werd achtereenvolgens bewoond door verschillende adellijke families. Lamoraal, graaf van Egmond, was een van de bekendste eigenaars. Eind achttiende eeuw kwam het kasteel in handen van de Italiaanse markiezenfamilie Arconati Visconti. Het werd een centrum waar geleerden en kunstenaars elkaar ontmoetten.

Een kasteel in romantische neostijl

Op het einde van de negentiende eeuw nam markiezin Arconati Visconti, de laatste eigenares, het initiatief voor een grondige verbouwing. Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie en creëerde zo een heuse tijdmachine, waarin zij het verleden kon herbeleven.
De restauratie door architect Charle-Albert streefde niet zozeer naar het herstellen van een ‘originele toestand’, wat paste binnen de idealiserende negentiende-eeuwse opvattingen over monumentenzorg. De voorgevel moest zo ‘oud’ mogelijk lijken en het karakter van de middeleeuwse burcht versterken: er werden torentjes, schietgaten en kantelen toegevoegd. Voor de binnenkant van het kasteel werd een heel andere stijl gekozen: de neorenaissancestijl, naar de favoriete periode van de markiezin. Binnenin werd een historiserend decor gecreëerd waarin originele kunstwerken en antiquiteiten aangevuld werden met kopieën. Haar comfortabele privéappartement liet de markiezin in neorococostijl inrichten.
De markiezin schonk het kasteel in 1921 aan de Belgische staat. Drie jaar later werd het als museum geopend.

Meer informatie

Klik hier voor meer informatie over het Kasteel van Gaasbeek.

Klik hier voor meer informatie over de graaf van Egmond.

Klik hier voor meer informatie over Paul Arconati.

Klik hier voor meer informatie over markiezin Arconati Visconti.

Elfi De Vos maakte in het kader van de tentoonstelling Markiezin zkt. kunst (2008) een kortfilm met een biografische impressie van het leven van Markiezin Arconati Visconti. Bekijk hier de kortfim Souvenir van Elfi De Vos. Lees hier de tekst van de kortfilm Souvenir.