AGENDA

Sleeping Beauties

09 september 2011 - 13 november 2011

Sleeping Beauties in het Kasteel van Gaasbeek .... Deze expo gebruikt het kasteel als metafoor. Als historisch huis is het immers zelf een soort "schone slaapster", een droommachine waarin de tijd schijnbaar tot stilstand komt.

Nothing happens unless first we dream. (Carl Sandburg)

Sleeping Beauties wil veel meer zijn dan een voorspelbare verzameling slapende schoonheden. De tentoonstelling neemt de bezoeker mee naar een droomwereld down the rabbit hole. De expo brengt een selectie werken uit de hedendaagse kunst van de laatste dertig jaar die zich specifiek door slaap en droom liet inspireren. Naar de filosofie van het Kasteel van Gaasbeek treden de werken van grote namen en aanstormende talenten in dialoog met de romantische kasteelinterieurs. We ontmoeten slapende figuren en poëtische dagdromers, maar ook mysterieuze schimmen en beklemmende nachtmerries.
Bezoekers worden ondergedompeld in een onwerkelijke sfeer, geïnspireerd door het blauwe uur. Je komt terecht in een intermediaire wereld, die zweeft tussen dag en nacht, tussen waak en slaap. Een wereld waarin realiteit fake en dromen werkelijkheid lijken, waar de tijd vertraagt en haast tastbaar wordt.
Parallel hiermee wordt in een aantal kasteelzalen een historisch slaaptafereel geplaatst dat van op een strategische plaats de actuele expo becommentarieert en countert. Zo ontstaat een tweede rode draad die als een residu uit het verleden, als "verborgen verleider" ook, naast de hoofdverhaallijn loopt.

Enkele kunstenaars: Michael Borremans, Sophie Calle, David Claerbout, Desirée Dolron, Lily Dujourie, Ann Veronica Janssen, Hans Op de Beeck, Andres Serrano, Spencer Tunick, Bill Viola,...

Sleeping Beauties in de pers

  • Reportage over de installatie van Spencer Tunick in het VRT-journaal van 9 juli:

  • Reportage over de installatie van Spencer Tunick in De Rode Loper:

Provincie Vlaams-Brabant De Vlaamse Rand

LS Bedding Group Air Products Lotto Bekaert Textiles Group Slaapcentrum UZA Lindemans Klara Cobra.be

 
Geen afbeelding beschikbaar