AGENDA

Droomburchten en luchtkastelen

11 september 2009 - 15 november 2009

Het Kasteel van Gaasbeek werd in de nadagen van de romantiek door de intrigerende markiezin Arconati Visconti verbouwd tot een sprookjeskasteel in neostijl. Deze ver doorgedreven restauratie staat middenin een architectuurstroming. Vanuit een fantasievolle bewondering voor een ver en geïdealiseerd verleden werden architecturale elementen bij elkaar gegoocheld en stijlen gemixt. De stenen dromen die zo ontstonden, vormden het toneel voor een complex spel van tijdperken én identiteiten. Het parcours start bij het achttiende-eeuwse Strawberry Hill en loopt langs grote Europese iconen als Pierrefonds, Kasteel De Haar en Neuschwanstein tot Fabres Tivoli en een aantal eigentijdse kasteelinterpretaties.

De tentoonstelling belicht niet alleen bouwgeschiedenis maar ook Geistesgeschichte. Wij peilen naar de voedingsbodem van dit fenomeen, naar de invloed van de literatuur en naar de romantiek als grootste culturele stroming van de negentiende eeuw. Er wordt stilgestaan bij de duistere kanten van de gothic revival, de herwaardering van de middeleeuwse cultuur. Wij begluren de kasteelbewoners in hun verschillende rollen en historische rêverieën, en lopen langs sprookjes met droomkastelen en griezelburchten, speelgoed, (teken)films, kunst met een hoog theatergehalte, ... Dat het luchtkasteel ook in onze tijd overleeft, blijkt uit de aanwezigheid van een aantal sterke hedendaagse, vaak utopische versies.

Het traject wordt gemarkeerd door een aantal studiolo’s, ontworpen door curator Koen Van Synghel. Zij presenteren in elke ruimte een thema, waarbij de decors van het Kasteel van Gaasbeek zowel duiding als achtergrond leveren.

De tentoonstelling combineert diverse media en objecten: film en muziek, maquettes, foto’s, schilderijen, historische documenten en kunst van vandaag.

Enkele namen: Jean Cocteau, Pierre Cuypers, Wim Delvoye, Peter Depelchin, Lucile Desamory, Walt Disney, Aleksandar Duravcevic, Maurits Cornelis Escher, Jan Fabre, Alfred Hitchcock, Michael Jackson, Maurice Maeterlinck, Alphonse Mucha, Nadia Naveau, Aldo Rossi, Henri de Toulouse-Lautrec, Eugène Viollet-le-Duc,...

De tentoonstelling is een organisatie van het Kasteel van Gaasbeek in samenwerking met Kadoc-K.U.Leuven. Curator is Koen Van Synghel.

Davidsfonds Leuven geeft een begeleidende publicatie uit.