Vorige Volgende

Park en museumtuin

Tijdens de restauratiewerken aan het kasteel blijven het park en de Museumtuin geopend.

Museumtuin

Met kennis en passie bouwde Natuur en Bos een tuin van topniveau uit, naar voorbeeld van kasteeltuinen uit de 18de en 19de eeuw. Een sterk staaltje van levend cultureel erfgoed. Maak een wandeling door deze schitterende tuin van Eden, waarbij infoborden je informeren over al dat moois. Je kunt de fruitbewaarplaats-oud-model bezoeken, de bijenkasten ontdekken en genieten van een schitterend uitzicht op het kasteel van Gaasbeek en het Pajottenland. Welkom in de Museumtuin van Gaasbeek!

Opgelet: honden zijn niet toegelaten in de Museumtuin.

Bezoek

Van 1 mei tot en met 30 september, dagelijks van 10 tot 18 uur.
Van 1 oktober tot en met 31 oktober, dagelijks van 10 tot 17 uur.
Elke maandag is de tuin gesloten, behalve op feestdagen.

Tickets

Vanaf 1 juli 2022 kan je jouw ticket voor de Museumtuin kopen in het nieuwe onthaalpaviljoen aan de Kasteelstraat (ingang park van Gaasbeek). Betalen kan met cash, bancontact, VISA en Mastercard.

In het onthaalpaviljoen kan je tickets kopen van 9u30 tot 12u30 en van 13u tot 16u45. In de Museumtuin ben je met je ticket doorlopend welkom van 10u tot 18u (17u in oktober). Reken zeker op een uur voor je bezoek.

Standaard tarief: € 5
Reductietarief: € 4 voor studenten/European Youth Card tot 26 jaar, 60+, personen met een beperking, bezoekers Plantentuin Meise, lerarenkaart, kortingsbon, Tuinhier
Gratis: onder 18 jaar, begeleiders van personen met een beperking, National Trust, Werknemers Natuur en Bos

Gratis rondleidingen

Tijdens het weekend kan je deelnemen aan gratis rondleidingen in de Museumtuin. Van mei tot en met september zijn er gratis rondleidingen op zaterdag om 14 u en om 16 u en op zondag om 14 u en om 16 u, in oktober is er een gratis rondleiding op zaterdag om 14u en op zondag om 14 u. Het is niet nodig om vooraf in te schrijven voor de rondleidingen, maar je dient wel tijdig aanwezig te zijn en een gewoon toegangsticket te kopen voor de Museumtuin.

Rondleidingen voor groepen

Ook voor je groep kan je een rondleiding met gids boeken. Zijn jullie met meer dan 20 personen, dan boek je best meerdere gidsen. Een rondleiding duurt anderhalf uur en kost € 60 per gids + een toegangsticket per bezoeker. Het niveau van de rondleiding wordt steeds afgesteld op je groep. Om de juiste gids voor jouw groep te kunnen voorzien, vragen we om minstens twee weken voor het bezoek een gids aan te vragen.
Vul dit formulier in om een of meerdere gidsen aan te vragen. De coördinator zal contact met je opnemen om de gidsbeurt(en) te bevestigen.
Na bevestiging kan je op de dag van het bezoek in het onthaalcentrum aan de Kasteelstraat de gidsbeurt(en) betalen en de benodigde toegangstickets aankopen. De gids wacht je op aan de ingang van de Museumtuin. Het betaalbewijs moet voorafgaand aan de gidsbeurt getoond worden aan de gids.
Meer info? www.museumtuingaasbeek.be 
Voor vragen over de Museumtuin kan u terecht bij Natuur en Bos: museumtuin@vlaanderen.be

Park

Het Kasteel van Gaasbeek ligt middenin een uitgestrekt park (49 hectare) dat reeds in de zeventiende eeuw werd aangelegd. Indrukwekkende dreven en kleine wandelpaden wisselen elkaar af. Wellicht staan hier zelfs de hoogste beuken van België!

Tijdens uw wandeling ontdekt u enkele gebouwen die historisch met het kasteel verbonden zijn: de barokke Sint-Gertrudiskapel met altaarstuk van Gerard Seghers, het barokpaviljoen met zijn unieke stucplafond, de neogotische schuur, het achthoekig paviljoen of kruithuis, de classicistische triomfboog, die opgericht werd ter ere van Napoleon, en de voormalige conciërgewoning (nu brasserie Graaf van Egmond). Verder omvat het domein drie grote vijvers.

Een gedroomde plek voor onthaasting!

Praktische informatie

Het park is van 1 april tot 31 oktober dagelijks open van 8:00 tot 20:00 uur, van 1 november tot 31 maart dagelijks van 8:00  tot 17:00 u.
Het park wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Voor meer informatie: www.natuurenbos.be/kasteelparkgaasbeek of anb(a)vlaanderen.be

In het domein van Gaasbeek mag enkel op de ‘Krommevijver’ gevist worden. Wie hier wil vissen moet in het bezit zijn van een geldig visverlof. Een visvergunning kan je aanvragen in elk postkantoor van het Vlaamse Gewest. Meer info vindt u op www.natuurenbos.be.

Opgelet! Bij stormweer wordt het park afgesloten.

Parkgids Gaasbeek-Groenenberg

Tegenover elkaar gelegen zijn de parken van Gaasbeek en Groenenberg allerminst elkaars spiegelbeeld. Ieder park herbergt bijzondere pareltjes op het vlak van natuur en cultuur. Met onze gloednieuwe parkgids willen we u deze graag laten ontdekken. Hiervoor sloegen het Kasteel van Gaasbeek, het Agentschap voor Natuur en Bos en het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei de handen in elkaar.

De parkgids kan u hier downloaden. 

Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd.

kvg-slang-mag-a.jpg           logo-agentschap-voor-natuur-en-bos-a.jpg       rl-p-z-a.png