MASTERPLAN

Blik op de restauratiewerken

27 maart 2018

De restauratiewerken aan het Barokpaviljoen zijn in volle gang. Hoog tijd dus om Julie Lindemans, ingenieur-architect bij Studio Roma, aan het woord te laten.

Wat is jouw functie binnen dit restauratieproject?

In naam van het restauratie- en architectenbureau Studio Roma, volg ik wekelijks de werkzaamheden op de werf op.

Wat maakt dit project zo bijzonder?

Het Barokpaviljoen bezit een prachtig 17e-eeuws stucplafond. Vooral de ellipsvorm en de
verscheidenheid in decoratieve figuren (bloemen, bladeren, vruchten, ...) laten een diepe indruk na.

Met welke uitdagingen werd je al geconfronteerd?

Een grote uitdaging bij het Barokpaviljoen is het behoud van de originele natuurstenen lijsten rondom de ramen en in enkele nissen. Dit zijn grote, massieve stukken nummulietenkalksteen
of Ieperiaanse steen. Dit type steen wordt niet meer ontgonnen in België. De lijsten en nissen zijn reeds zwaar verzand, waardoor de randen en originele profilering sterk is verweerd. Toch kiezen we ervoor deze stenen te behouden.

Wat heeft jou verwonderd tijdens de werken?

Het vakmanschap waarmee het dakgebinte van het Barokpaviljoen werd samengesteld. Ook steeds grappig om te ontdekken dat toen reeds hout gerecupereerd werd van andere gebouwen. Zo vonden we op de puur functionele muurplaat (onderdeel van het dakgebinte) van het Barokpaviljoen lijstwerk terug dat wijst op een eerder decoratief gebruik van deze balken op een andere locatie.

Kende je het Kasteel van Gaasbeek al?

Ik kende het dorp Gaasbeek al van andere restauratieprojecten die Studio Roma er reeds uitvoerde (o.a. het Baljuwhuis), maar het kasteel zelf heb ik dankzij de werkzaamheden aan het
Barokpaviljoen beter leren kennen. Het werfteam kreeg een zeer boeiende rondleiding als verrassing aangeboden na één van de eerste werfvergaderingen.

Wat roept het kasteel bij je op?

Het kasteel en het omliggende domein komen voor mij zeer romantisch over: de grote toegangspoort, de lange dreven, de glooiende gracht, de waterpartij,... Alsof de tijd er heeft stil gestaan.

 
Julie Lindemans van Studio Roma