MASTERPLAN

Het kasteel in schoonheidsslaap gehuld

01 april 2021

Al bijna honderd jaar staat onze poort wagenwijd voor u open. Voor het eerst ruilt het kasteel nu zijn jaarlijkse winterslaapje in voor een heuse schoonheidsslaap, om in 2023 glorieus te kunnen ontwaken. Binnenin is een grote restauratiecampagne aan de gang die 2,5 jaar in beslag zal nemen. Flaneer intussen naar hartenlust in het park, langs de gerestaureerde triomfboog, de pittorekse Sint-Gertrudiskapel en het unieke barokpaviljoen. Het park en de Museumtuin blijven open!

Work in progress

De interieurs van het kasteel worden stuk voor stuk grondig gerestaureerd. Heel wat oorspronkelijke muurschilderingen worden daarvoor op basis van wetenschappelijk onderzoek gereconstrueerd. Maar ook wandbespanningen, lambriseringen en muurtegels komen aan bod. Het einddoel? Een kasteel dat schittert in zijn romantische, laatnegentiende-eeuwse pracht!

Méér erfgoed

De museale oppervlakte van het kasteel neemt na de restauratiewerken met maar liefst 30% toe! Op de zolderverdieping komt een open depot en een zaal waarin u de omvangrijke en erg waardevolle collectie gipsornementen kan bewonderen.
Wist u al dat er onder de binnentuin van het kasteel een zestiende-eeuwse zaal huist? Ook dit fascinerend restant van het renaissancekasteel wordt opnieuw opengesteld en biedt u de unieke gelegenheid een kijkje te nemen in de onderbuik van het gebouw.

Toegankelijkheid

Het Kasteel van Gaasbeek is een beschermd historisch monument. Dat maakt van deze werf meteen een technisch huzarenstukje! Stabiliteits- en vochtigheidsproblemen worden grondig aangepakt, het klimaat in de museumvleugel wordt verbeterd en de toegankelijkheid maakt een grote sprong voorwaarts. Dankzij de integratie van een lift, die ook de eerste verdieping van het kasteel zal bereiken, vormen de vele trappen alvast geen belemmering meer!

Caffè Carletto

Carletto Arconati Visconti (1818-1839) was de briljante zoon van de kasteeleigenaars Giuseppe en Constanza Arconati Visconti. In 1838 studeerde hij summa cum laude af in de Rechten maar helaas overleed hij een jaar later in Gaasbeek. Nu geeft hij niet alleen zijn naam aan het nagelnieuwe Caffè Carletto dat in 2023 opent in het voormalige koetshuis van het kasteel. Ook zal je zijn kamer, die helemaal ingericht wordt in de stijl van zijn tijd, voor het eerst kunnen bezoeken.

En in de tussentijd? 

Heeft ook u heimwee naar de kasteelsfeer? Beginnen uw herinneringen te vervagen? Had u nog nooit het genoegen door het kasteel te dwalen? Geen nood, wij maakten een virtuele tour voor u. Klik hier, zet een bijpassend muziekje op en wandel virtueel door het labyrintische kasteel. 

 
Lege Ridderzaal Kasteel van Gaasbeek