MASTERPLAN

De triomfboog zal weldra triomferen

11 maart 2020

De monumentale bakstenen triomfboog - een van de meest markante bouwwerken in het park - met blauwstenen Korinthische kapitelen werd opgericht in opdracht van markies Paul Arconati. De oprichting kaderde in een groots opgezet architecturaal project als eerbetoon aan Napoleon.

De eerste steen werd al gelegd in 1805, maar de constructie werd erg moeizaam gerealiseerd. Pas in 1813 werden de werken afgerond, 2 jaar voor de slag bij Waterloo. Een eerste fase van uitgebreide herstelwerken vond plaats in 1935, toen grote delen van het metselwerk vervangen werden door machinesteen van een kleiner formaat dan de oorspronkelijke steen.

Tijdens de voorbije decennia raakte de boog stilaan overwoekerd door klimop, waardoor hij het uitzicht van een pittoreske ruïne kreeg. Helaas werden de bakstenen hierdoor erg aangetast, zodat een uitgebreide restauratie niet langer uitgesteld mocht worden. Het metselwerk van de boog werd intussen grondig aangepakt. Waar nodig werden beschadigde bakstenen vervangen, en de constructie wordt ook volledig hervoegd.

De werken worden weldra voltooid, dan kan u de triomfboog in al zijn glorie bezichtigen tijdens een wandeling door het prachtige parkdomein.

triomfboog-web-a.jpg

Foto: Tess Thibaut

 
Triomfboog voor restauratie