MASTERPLAN

Gaasbeek ontpopt zich tot culturele en groene hotspot

08 augustus 2017

Persbericht Kabinet Gatz
Woensdag 5 juli 2017

Met de aanduiding van een architectenbureau voor een nieuw onthaalgebouw en de start van de renovatie van het barokpaviljoen en de kapelaanswoning zet het kasteeldomein Gaasbeek belangrijke nieuwe stappen in de realisatie van het masterplan voor de site. Dit plan moet Gaasbeek naar een stralende toekomst loodsen als groene erfgoedsite van internationale allure.

Het ambitieuze masterplan van 2012 voor het kasteeldomein van Gaasbeek in Lennik, verscholen in de plooien van het Pajottenland op een boogscheut van Brussel, zal tegen 2021 helemaal uitgevoerd zijn. Het bevat een toekomstvisie voor het kasteel, de museumtuin en het omliggend park met al zijn bijgebouwen.

Zopas werd het architechtenbureau Pierre Hebbelinck gekozen als ontwerper van de nieuwbouw die dienst zal doen als onthaalgebouw op een recent verworven perceel aan de straatkant van het kasteeldomein. Het bureau kwam bij een open oproep van de Vlaams Bouwmeester als laureaat uit de ontwerpwedstrijd tussen de vier resterende kandidaten van 120 inzendingen.

Het ontwerp van Pierre Hebbelinck omvat de bouw van een zeer grote uitnodigende luifel, waaronder naast de onthaalfunctie ook de museumshop, kantoorruimte, de museumbibliotheek en het kasteelarchief, een gesloten depot, een berging, een personeelslokaal en het sanitair zullen verrijzen. Deze bouwwerken worden momenteel geraamd op € 1,85 miljoen. Dankzij die nieuwbouw zullen binnen het kasteel bijkomende ruimten vrijkomen die deel uit zullen maken van de museumroute.

Na het bouwverlof zullen op het domein de werken starten voor de restauratie van het barokpaviljoen en de kapelaanswoning, met de bijhorende trappenpartij en tuinmuren. Deze werken (€ 915.000) zullen tegen december 2018 afgerond zijn.

Ook de Sint-Gertrudiskapel en de triomfboog op het domein krijgen een restauratie. Deze werken zijn gepland voor augustus 2018. In april van dit jaar kreeg het architectenbureau Bressers bvba de opdracht. Na de restauratie zullen in het barokpaviljoen en de kapel kleine culturele evenementen plaatsvinden.

Het slotstuk van het masterplan vormt de renovatie van het kasteel. Verschillende bouwkundige en bouwfysische problemen in het kasteel zullen aangepakt worden. Dankzij onder meer een lift zullen ook rolstoelgebruikers dit romantisch landgoed kunnen bezoeken. Binnenkort gaat een aanbestedingsprocedure van start om een ontwerpbureau aan te stellen. De bevoegde administratie voorziet voor het geheel van het masterplan voor deze regeerperiode in een totaalbedrag van 10,1 miljoen euro via het Financieringsfonds voor Eenmalige Uitgaven (FFEU).

De ministers Sven Gatz en Joke Schauvliege kijken al uit naar de verdere ontwikkeling van het kasteeldomein. Sven Gatz: "Met de uitvoering van het masterplan bezorgen we Vlaams-Brabant een cultuurhistorische en toeristische hotspot die voldoet aan alle moderne vereisten. Gelegen in het Pajottenland en de groene Vlaamse Rand zal Gaasbeek ook een toplocatie worden voor wie op bezoek is in de Europese hoofdstad Brussel."

Joke Schauvliege: "In een samenwerking tussen Cultuur en Natuur en Bos kunnen bezoekers in afwachting van de opening van het nieuwe onthaalgebouw nu al het kasteel bezoeken in combinatie met de museumtuin. Bovendien opent op 11 juli in het kasteel een nieuwe, spraakmakende tentoonstelling, 'The Artist/Knight', met werk van grote namen als Damien Hirst, Marina Abramovic, Jan Fabre en Yoko Ono."

Persbericht Kabinet Gatz

www.svengatz.prezly.com

 
Ontwerptekening nieuwbouw