AGENDA

Vlaamse Meesters in Situ - Gerard Seghers

01 juni 2019 - 30 september 2019

Met het project ‘Vlaamse Meesters in Situ’ wil Openbaar Kunstbezit Vlaanderen werken van Vlaamse Meesters, die nog in de oorspronkelijke site hangen, ontsluiten voor een breed publiek. Dankzij de Koning Boudewijnstichting en met steun van het Fonds Baillet-Latour konden wij het monumentale altaarstuk ‘Het Visioen van de Heilige Gertrudis’ van Gerard Seghers laten restaureren. Dit schilderij werd circa 1625 geschilderd voor de Sint-Gertrudiskapel, die rond die tijd in het kasteelpark werd opgetrokken.

De vroegmiddeleeuwse heilige Gertrudis van Nijvel stond vooral bekend om haar gastvrijheid tegenover pelgrims. Ze liet kerken, kapellen, scholen en gasthuizen bouwen en zorgde voor armen en behoeftigen. Gertrudis had een grote kennis van de Bijbel en kreeg als mystica visioenen, zoals op dit doek. De heilige werd aangeroepen tegen ratten- en muizenplagen, koorts en krankzinnigheid. Ze wordt afgebeeld met muizen om haar staf. De belangrijke barokschilder Gerard Seghers schilderde in de trant van Caravaggio en Rubens.

Het gerestaureerde werk zal te bewonderen zijn in het Koetshuis van het kasteel. Je komt er alles over te weten via een interactief touchscreen en een persoonlijk audioverhaal. Ook voor kinderen werd er een luisterverhaal op maat voorzien. 
Als extra creëert Peter De Cupere een geurinstallatie ‘op maat’ van het schilderij. We verklappen alvast dat er lelies op staan…

Prijs: €1 dit bevat ook de toegang tot de binnentuin

Meer info

https://www.vlaamsemeestersinsitu.be/nl 

okv-784x295-a.jpg

 

 

 
Gerard Seghers, Het visioen van de H. Gertrudis