AGENDA

Feast of Fools. Bruegel herontdekt

07 april 2019 - 28 juli 2019

Pieter Bruegel wordt vaak beschouwd als dé belichaming van de Vlaamse identiteit. Waarom is dat zo, sinds de revival van zijn werk rond 1900? Hoe komt het dat hij uitgroeide tot een icoon, een onuitputtelijke bron van inspiratie én een huizenhoog cliché? In de expo ‘Feast of Fools. Bruegel herontdekt’ maak je kennis met een reeks sleutelwerken van moderne meesters en creaties van hedendaagse kunstenaars die ‘iets met Bruegel hebben’. Ze knopen aan bij zijn thema’s, herinterpreteren die, citeren hem… en tonen zo aan dat zijn werk tot op vandaag niets aan relevantie heeft ingeboet.Bruegel, het grote misverstand

De tentoonstelling vertrekt vanuit ‘het grote misverstand’, toen Bruegel in de nadagen van de romantiek geproclameerd werd tot een diep in de Vlaamse klei gewortelde schilder van boerenkermissen, krakende sneeuwlandschappen en eeuwig ruisende korenvelden. De expo peilt naar de manier waarop Vlaamse en bij uitbreiding Belgische en internationale kunstenaars tijdens het interbellum en ook nadien omgingen met zijn artistiek legaat. Wij focussen daarbij op James Ensor, Valerius de Saedeleer, Jules De Bruycker, Gustave van de Woestyne, Frits Van den Berghe, Jean Brusselmans, Constant Permeke, Anto Carte, Otto Dix, Stijn Streuvels, August Sander, Hubert Malfait en George Grosz. Ook componisten en cineasten ontbreken niet op het appel.

Bruegel, vandaag

Hierbij aansluitend trekt de tentoonstelling verschillende hedendaagse registers open. Curatoren Luk Lambrecht en Lieze Eneman vroegen aan een reeks hedendaagse kunstenaars om in te spelen op thema’s uit Bruegels oeuvre of op de interpretatie daarvan door de generatie van de herontdekkers. Dit resulteerde in creaties van Lázara Rosell Albear, Kasper Bosmans, Dirk Braeckman, Ricardo Brey, Carlos Caballero, Anetta Mona Chişa & Lucia Tkáčová, Leo Copers, Jimmie Durham, Christoph Fink, Jan Van Imschoot, Bart Lodewijks, Hana Miletić, Yola Minatchy, Elisabeth Ida Mulyani, Honoré d’O, Ornaghi & Prestinari, Jonathan Paepens, Emmanuelle Quertain, Kurt Ryslavy, Sam Samiee, Pascale Marthine Tayou, Grazia Toderi, Yurie Umamoto, Birde Vanheerswynghels, Peter Verhelst & Anneleen Boehme en Gosie Vervloessem. Deze creaties worden gekoppeld aan binnen de context relevant bestaand werk van Marcel Broodthaers, Mario Merz, Panamarenko en Franz West.
Ook Studio Job creëerde voor de gelegenheid een nieuwe sculptuur, ‘The Peasant Wedding’, een speelse knipoog naar Bruegel.

Bruegel, wereldwijd

De expo pakt verder uit met een creatie van Rimini Protokoll, een van Berlijns meest creatieve theatergezelschappen. Zij ontwikkelden een immersief Virtual Reality-project rond onze hedendaagse voedingsindustrie, met als ironische titel ‘Feast of Food’. In Bruegels tijd werd voedsel dicht bij de consument geproduceerd, slechts geleidelijk aan verschenen uitheemse producten op de tafels. In de 21e eeuw is dit radicaal veranderd: Bruegels boerenfamilies zijn high-tech agro-industrieën geworden, de keuze in supermarkten is eindeloos, we kennen zelfs meestal de herkomst van wat we eten of drinken niet meer. Bovendien is de wereldbevolking in de laatste 50 jaar verdubbeld. Rimini Protokoll onderzoekt hoe onze voedselproductie veranderde doorheen de tijd. Als bezoeker word je ondergedompeld in een wereld waarin mensen voor ons werken, ver weg van onze keukens: van Rungis, vlakbij Parijs – de grootste voedselmarkt ter wereld – tot een reusachtig slachthuis in Beieren of plantages in Almeria.

Met de steun van

De tentoonstelling Feast of Fools. Bruegel herontdekt kadert binnen het project ‘Vlaamse Meesters’ van Toerisme Vlaanderen, die Feast of Fools. Bruegel herontdekt steunt.

Meer informatie: 

www.feastoffools.be

Openingstijden

Van 7 april tot en met 28 juli 2019
Dagelijks van 10 u. tot 18 u. (laatste bezoek om 17 u.)
Maandag gesloten
Open op feestdagen

Prijzen

Feast of Fools-ticket: €15 (incl. kunst in Museumtuin)
Reductietarief en groepen (vanaf 10): €14 p.p.
- 18 jaar: €2
- 7 jaar: gratis

Reservaties

Online tickets hier te koop.
Bezoek met gids reserveren kan door min. 2 weken op voorhand een e-mail te sturen naar bezoek.gaasbeek@vlaanderen.be 

Trade contact: Nancy Verhulst, bezoek.gaasbeek@vlaanderen.be, T +32 (0)2 531 01 44

Copyright foto's:
Jean Brusselmans, Carnaval (1952), Mu.ZEE, Oostende, foto Steven Decroos
Grazia Toderi, Babel Red (2006), foto: Dirk Pauwels
Gustave Van de Woestyne, De Papeter, 1911, Sint-Martens-Latem, Gemeentelijk Museum Gevaert-Minne, (c) Erwin De Keyzer
Ornaghi & Prestinari, Caduta (Fallen) (2018), foto: Dirk Pauwels
 

logo-vm-nl-a.png         logo-gemeente-lennik-a.jpg    logo-agentschap-voor-natuur-en-bos-a.jpg  epz-cultuurregio-prim-logo-rgb-groot-a.jpg   logo-nederlandseambassade-nl-a.png  logo-lions-kasteel-van-gaasbeek-a.jpg    logo-de-standaard-a.jpg    logo-klara-2016-a.jpg    logo-ringtv(1)-a.jpg

 
Schilderij Gustave Van de Woestyne, De Papeter, 1911Ornaghi & Prestinari, 'Fallen'