EVENEMENTEN

Feast of Fools / Bruegel herontdekt

07 april 2019 - 28 juli 2019

De tentoonstelling 'Feast of Fools. Bruegel herontdekt' peilt naar de manier waarop Vlaamse en bij uitbreiding Belgische en internationale kunstenaars tijdens het interbellum en ook nadien nog omgingen met het artistiek legaat van Breugel, met werk van o.a. James Ensor, Valerius De Saedeleer, Gustave Van de Woestyne, Constant Permeke en Otto Dix.

Internationaal gerenommeerde kunstenaars interpreteren zijn artistieke erfgoed met bestaand en nieuw werk. Bezoekers komen terecht in een spel van wisselende stemmingen, met niet alleen schilderijen, maar ook muziek, literatuur en film. Hier ontdekt de bezoeker Bruegels cynische humor, karikaturen en verborgen boodschappen op een unieke manier en ziet men hoe Bruegel het landschap en landelijke leven verheerlijkt. Er staat de bezoeker een fascinerende reis door het labyrint van kamers in het kasteel te wachten, ingenieus opgeluisterd door een van Berlijns creatiefste theatergezelschappen, Rimini Protokoll.

De expo is opgebouwd aan de hand van zes grote thema’s, die moderne kunstenaars, maar ook kunstenaars vandaag nog inspireren omdat ze brandend actueel zijn:

Back to the Roots (Boeren-Bruegel, landschappen, heimat)
In God We Trust (religie, bijbel, parabels)
Everybody Hurts (de gehavende mens, de blinde, de kreupele)
We Are at War (geweld, oorlog, dood)
Fifty Shades of White (sneeuwlandschappen)
Keep Calm and Feast On (feesten)

 
Luchtfoto van het Kasteel van Gaasbeek, vooraanzicht