EVENEMENTEN

Evenementen

Archief

Feast of Fools. Bruegel herontdekt

07 april 2019 - 28 juli 2019

Pieter Bruegel wordt vaak beschouwd als dé belichaming van de Vlaamse identiteit. Waarom is dat zo, sinds de revival van zijn werk rond 1900? Hoe komt het dat hij uitgroeide tot een icoon, een onuitputtelijke bron van inspiratie én een huizenhoog cliché? In de expo "Feast of Fools. Bruegel herontdekt" maakt de bezoeker kennis met een reeks sleutelwerken van Vlaamse en internationale kunstenaars die ‘iets met Bruegel hebben’. Ze knopen aan bij zijn thema’s, herinterpreteren die, citeren hem, … en tonen zo aan dat zijn werk niets aan relevantie heeft ingeboet.

De tentoonstelling vertrekt vanuit ‘het grote misverstand’, toen Bruegel in de nadagen van de romantiek geproclameerd werd tot een diep in de Vlaamse klei gewortelde schilder van boerenpsalmen, krakende sneeuwlandschappen en eeuwig ruisende korenvelden. De expo peilt naar de manier waarop Vlaamse en bij uitbreiding Belgische en internationale kunstenaars tijdens het interbellum en ook nadien nog omgingen met zijn artistiek legaat. Wij focussen daarbij op de volgende kunstenaars: James Ensor, Valerius De Saedeleer, Jules De Bruycker, Gustave Van de Woestyne, Jean Brusselmans, Constant Permeke, Anto Carte, Otto Dix en George Grosz.

Hierbij aansluitend trekt de tentoonstelling verschillende hedendaagse registers open, met kunst, performance en muziek. In samenwerking met curatoren Luk Lambrecht en Lieze Eneman wordt aan een tiental kunstenaars gevraagd om in te spelen op thema’s uit Bruegels oeuvre of op de interpretatie daarvan door de generatie van de herontdekkers. Deze creaties worden gekoppeld aan binnen de context relevant bestaand werk. Deelnemende kunstenaars zijn Pascale Marthine Tayou, Honoré d’O, Emanuelle Quertain, Jan Van Imschoot & Salam Atta Sabri, Dirk Braeckman/Franz West/Lisbeth Gruwez, Kasper Bosmans, Gilberto Zorio, Grazia Todori, Anetta Mona Chisa & Lucia Tkácová, Christoph Fink, Daniel Buren, Jimmie Durham & Ricardo Brey en Bart Lodewijks.

De expo pakt verder uit met een creatie van Rimini Protokoll, een van Berlijns meeste creatieve theatergezelschappen. Zij ontwikkelen een installatie, die een interactief en immersief contrapunt vormt bij het tentoonstellingstraject: Global Village. Naar Bruegel. Rimini Protokoll tekent een eigentijds ‘portret’ van het landleven in de vorm van een video-installatie met Virtual Reality-brillen. Zoals in Bruegels schilderijen wordt de bezoeker/kijker geconfronteerd met een complex spel van gebaren en onderlinge relaties, dat de essentie van het rurale bestaan oproept, niet alleen in Vlaanderen, maar over de hele wereld.
De installatie plaatst de bezoeker onverhoeds in het midden van dit maatschappijmodel.

De tentoonstelling Feast of Fools. Bruegel herontdekt kadert binnen het project ‘Vlaamse Meesters’ van Toerisme Vlaanderen, die Feast of Fools. Bruegel herontdekt steunt.

Openingstijden

Van 7 april tot en met 28 juli 2019
Dagelijks van 10 u. tot 18 u. (laatste bezoek om 17 u.)
Maandag gesloten
Open op feestdagen

Prijzen

Feast of Fools-ticket: € 15 (incl. kunst in Museumtuin)
Reductietarief en groepen: € 14
- 18 jaar: € 2
- 7 jaar: gratis

Reservaties

Online tickets vanaf november 2018 op www.feastoffools.be 
Bezoek met gids reserveren kan door min. 2 weken op voorhand een e-mail te sturen naar bezoek.gaasbeek@vlaanderen.be 
Trade contact: Nancy Verhulst, bezoek.gaasbeek@vlaanderen.be, T +32 (0)2 531 01 44

Copyright foto's:
Constant Permeke, Kermis, 1921, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, (c) www.lukasweb.be, Art in Flanders vzw, foto Hugo Maertens
Valerius De Saedeleer, Sneeuw in Vlaanderen, 1928, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, (c) www.lukasweb.be, Art in Flanders vzw, foto Hugo Maertens
Gustave Van de Woestyne, De Papeter, 1911, Sint-Martens-Latem, Gemeentelijk Museum Gevaert-Minne, (c) Erwin De Keyzer
 

  logo-vm-bruegel-2019-nl-a.jpg          logo-gemeente-lennik-a.jpg              logo-agentschap-voor-natuur-en-bos-a.jpg

 
Schilderij Constant Permeke, Kermis, 1921Schilderij Valerius De Saedeleer, Sneeuw in Vlaanderen, 1928Schilderij Gustave Van de Woestyne, De Papeter, 1911