AGENDA

Cindy Wright / Dead Poetry

07 september 2018 - 04 november 2018

We sluiten 2018 af met een overzicht van het recente oeuvre van Cindy Wright. Haar fotorealistische schilderijen, waarin verval en vergankelijkheid een leidmotief vormen, worden gecombineerd met de wereldcreatie van een nieuwe soundscape van de Nederlandse componist en luitspeler Jozef van Wissem.

Wrights hedendaagse vanitasstillevens zien er bedrieglijk ‘echt’ uit. Naast virtuositeit in de weergave van bloemen, planten of insecten draagt haar werk ook een intrinsieke ecologische bezorgdheid in zich.

Vergankelijkheid en kwetsbaarheid staan al heel lang centraal in het werk van Cindy Wright. Ze brengt vlees en vlezigheid op een directe, bijna brutale manier in beeld. Ze inspireert zich op de ‘nature morte’, stillevens die in de geschiedenis van de westerse schilderkunst een prominente plaats innemen.

Maar de stillevens van Wright zijn meer dan dat. Ze confronteren de bezoeker zonder te moraliseren. Ze roepen ethische en esthetische vragen op over onze hedendaagse maatschappij. Hoe gaan wij vandaag om met dood, vergankelijkheid, kwetsbaarheid? Wat betekent het om mens te zijn? Waarin schuilt de brutaliteit van het mens-zijn? Hoe staan we ten opzichte van de voeding (ook dieren) die we tot ons nemen? Hoe gaan we om met de aardbol waarop we leven? Wat doen we er (niet) aan?

Deze thema’s vormen de kern van de hyperrealistische schilderijen die in het Kasteel van Gaasbeek tentoongesteld worden. Daar waar zelfgenomen foto’s de basis vormen van haar werken, blijft het uiteindelijk de pure materie - de kwast en de verf - die de aantrekkingskracht van haar werk bepaalt. Visuele connecties tussen haar schilderijen en de kamers van het kasteel maken deze tentoonstelling tot een indrukwekkende evenwichtsoefening.

Pers

Beluister hier het interview dat Cindy Wright op 3 september gaf in het programma Pompidou op Klara.

Bekijk hier de reportage van RINGtv, Dead Poetry: kunst van Cindy Wright komt naar Gaasbeek, 06/09/2018

Foto's
Cindy Wright, Fashion Victim, 2015, olie op doek, 210 x 230 cm
Cindy Wright, Rabbit hole, 2017, olie op doek, 80 x 120 cm

logo-vlaamse-overheid-klein-a.jpg     logo-agentschap-voor-natuur-en-bos-a.jpg    logo-gemeente-lennik-a.jpg     logo-de-standaard-a.jpg     logo-klara-2016-a.jpg       logo-ringtv(1)-a.jpg

 
Fotorealistisch schilderij van een met tientallen spelden opgespelde blauwe vlinderHyperrealistisch schilderij door Cindy Wright, dood wit konijn zwevend tegen zwarte achtergrond