EVENEMENTEN

Exquisite Corpses: Erwin Olafs hommage aan Egmond

01 juli 2018 - 31 augustus 2018

De graaf van Egmond (1522-1568), een van de meest markante voormalige kasteelbewoners, wordt in 2018 met verschillende initiatieven in Vlaanderen en Nederland herdacht. Voor die gelegenheid tonen wij de bijzondere reeks foto’s die de Nederlandse meesterfotograaf Erwin Olaf in 2012 voor het kasteel maakte (en die vorig jaar nog te zien was in het Poesjkinmuseum te Moskou).

De monumentale foto’s evoceren de entourage van Egmond en de Brabantse adel die hem een laatste groet brengt. Olaf voegde enkele opvallende vrouwelijke figuren toe, met een knipoog naar markiezin Arconati Visconti, de laatste eigenares van het kasteel. Daarnaast integreerde hij in het hoofdtafereel en de afgeleide portretten Belgische mode (met accessoires van o.a. Delvaux, Ann Demeulemeester, Jean-Paul Knott, Jean-Paul Lespagnard, Elvis Pompilio, Kaat Tilley, Dries Van Noten, Wouters & Hendrix, ...).

Kers op de taart is een ‘echte’ vanitas, opgebouwd rond het hart van Egmond, dat bewaard wordt in een loden doosje.

 
Herinterpretatie van Louis Gallaits schilderij 'De laatste hulde aan de graven van Egmond en Hoorn’ door fotograaf Erwin Olaf