AGENDA

Drakengebroed!

15 september 2010 - 07 november 2010

Eeuwenlang geloofde men dat draken echt bestonden. Binnen de cryptozoölogie (de wetenschap van de fabeldieren) werd daarvoor naarstig naar bewijsmateriaal gezocht: dinosauruseieren en –voetafdrukken, skeletten … tot ‘echte’ draakjes toe, door snode vervalsers gefabriceerd voor rariteitenkabinetten.

Mens en draak waren vooral in het Westen geen al te beste maatjes: de draak vormde de belichaming van al wat slecht is. Drakendoders waren dan ook erg populair. In het Nibelungenlied verslaat de held Siegfried de draak Fafner. Sint-Joris duikt zowat overal in Europa op als geharnaste ridder, met aan zijn voeten een zieltogend monster. Ook Sint-Michiel liet zich niet onbetuigd in de strijd tegen het Kwade. Hercules, Cadmus en andere mythische figuren die van geen kleintje vervaard zijn, zorgen er steevast voor dat de draak het onderspit moet delven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de vuurspuwende draak ook een prominente rol speelde in de militaire wereld. Als afschrikwekkend symbool sierde hij helmen, schilden en zelfs geweren. Op oorlogsaffiches werd de draak vaak gebruikt als symbool van de perfide vijand.

Heel wat anders in het Oosten! Aziatische draken zien er weliswaar even angstaanjagend uit als hun Westerse broertjes, maar zijn als positieve symbolen doorgaans bondgenoten van de mens. De Chinese nieuwjaarsdraak belooft niets dan goeds. Keizerlijke mantels, overvloedig geborduurd met fabelachtige drakenmotieven, etaleren de hoge en geluksbrengende status van het dier.
‘East meets West’ … Oosterse draken sijpelden via de chinoiserie, een achttiende-eeuws modeverschijnsel, ook onze cultuur binnen. Talrijke porseleinen theeserviezen getuigen hier nog van. Het beroemde ‘Ming-draak’ servies uit Meissen is zelfs nog steeds in productie. Ook in tatoeages, sprookjes, strips en fantasy ontmoeten we nog steeds draken.

Zelfs pretparken hebben iets met draken, en knuffeldraakjes beschermen tegen angstige dromen. Duistere ‘neveldraken’ belichamen dan weer een aantal constructiefouten in onze psyche. Het zijn vaak perverse symbolen die tegelijkertijd afschuw en fascinatie oproepen. Ze laten in elk geval niemand onberoerd.
De romantische draak heeft dan weer niets met sentimentele verhaaltjes te maken. Hij dook in de negentiende eeuw op, toen de middeleeuwen plots weer in het centrum van de belangstelling kwamen te staan. Heel wat Europese kunstenaars gaven deze voorloper van de fantasydraak vorm. Hij werd een favoriet element voor de versiering van fonteinen, pronkbekers, juwelenkistjes (de draak als schatbewaarder),…

Deze herfst word je in het Kasteel van Gaasbeek op de hielen gezeten door draken in allerlei kleuren en vormen. Het wordt beslist een vurige tentoonstelling!