AGENDA

Schatten van Vlieg

01 juli 2016 - 31 augustus 2016

Vlieg verstopt 260 schatten op verschillende locaties in Vlaanderen en Brussel. Tussen 1 juli en 31 augustus kunnen kinderen in familieverband een zinnenprikkelende schattenjacht beleven. In de tiende (!) editie van Schatten van Vlieg draait alles om kijken. Ook in Gaasbeek verstopt Vlieg deze zomer een schatkist!
Wie kijkt die vindt ... Dit jaar is het thema ‘Zie jij wat ik zie?’. Kinderen kijken op een andere manier naar de wereld dan volwassenen: met verwondering, een open blik, ongecompliceerd … Daarom stopt Vlieg in elke schatkist 3 verschillende kijkboekjes boordevol spelletjes en opdrachten: een zelfgemaakte kijkkaart om van te dromen, een tijdreismasker met een blik op de wereld over 50 jaar of tips om te gluren naar de buren met spiegelpapier. Je kan het zo gek niet bedenken.

Portier van Gaasbeek!

Het is een grote dag voor muis Arnoldus XVI. Hij kan zijn ‘portiersbrevet’ halen en zestiende ‘Portier van het Kasteel van Gaasbeek’ worden. Daarvoor moet hij wel eerst met succes zijn examen afleggen. Dan pas krijgt hij de kasteelsleutels van zijn vader en voorganger Arnoldus XV overhandigd.

Ook jij kan vandaag ‘Portier van het Kasteel van Gaasbeek’ worden. Als portier moet je alles goed in het oog houden, daarom krijg je van ons een bril mee. Volg de audiotour en zoek de muizen in en rond het kasteel. Ze dragen een zinnetje met zich mee, maar o jee, ze hebben telkens het laatste woord afgeknabbeld. Maak het letterspel en vind de verborgen schatkist.

Gluur, tuur, piep

Gluur, tuur en piep door de gaatjes van onze kijkdozen. Bij één doos kan je ‘met je handen kijken’. Wat je ziet en voelt, licht een tipje van de sluier over de verstopplaats van de schatkist. Kom stap voor stap, of doos voor doos, meer te weten over dat verborgen plekje. Nadien kan je aan de slag om je eigen ‘kijker’ te maken.

Praktische informatie

Van vrijdag 1 juli tot en met woensdag 31 augustus. Het kasteel is dagelijks open van 10u tot 18u (laatste toegang om 17u), maandag gesloten, open op feestdagen. ‘Portier van Gaasbeek!’ vindt plaats in het kasteel, duurt ca. anderhalf uur en is ontworpen voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Tickets kosten € 10, reductie- en groepstarief € 8 p.p., € 1 tot 18 jaar, gratis voor kinderen tot 7 jaar. Het gebruik van de audiogids is gratis. ‘Gluur, tuur, piep’ vindt plaats in de binnentuin, duurt ca. 15 minuten en is ontworpen
voor kinderen vanaf 2 à 3 jaar. Deze zoektocht is gratis. Voor de ‘Schatten van Vlieg’ hoeft u niet te reserveren.

‘Schatten van Vlieg’ is een initiatief van Vlieg, Xerius Kinderbijslagkrant.be en de Vlaamse overheid, in samenwerking met Ketnet, Kunst in Huis, Blindenzorg Licht en Liefde en appelSIEN en ANNAnas. Ontdek alles over ‘Schatten van Vlieg’ op www.UiTmetVlieg.be.

Pers

Bekijk hier de reportage in Cocktail op RingTV op 8 juli 2016 (Klaartje Van Rompaey). 

Logo Vlaamse overheid   Logo Lennik   Logo Vlieg   Logo Gezinsbond   Logo RingTV   Logo De Morgen