AGENDA

MEAULNES/Gerolf van de Perre

08 september 2016 - 06 november 2016

Hoe zou het zijn om eens (letterlijk) door een boek te lopen? Schilder Gerolf Van de Perre laat zich inspireren door Le Grand Meaulnes, de enige roman van de Franse auteur Alain-Fournier uit 1913. Dit ‘coming of age’-verhaal vertelt over de vriendschap tussen de getormenteerde, avontuurlijke Meaulnes en de wat timide onderwijzerszoon François Seurel.

Gerolf Van de Perre (° Sint-Amandsberg, 1965), die eerder al bronnen van net voor de Grote Oorlog aanboorde, stippelt een wandeling uit doorheen het boek. In drie grote ‘bedrijven’ wordt u meegesleept langs de verschillende etappes van het verhaal, die over het hele kasteel uitgestrooid worden.

De charme en het mysterie van Meaulnes beleeft u niet enkel in beelden, maar ook in klanken en geuren. De centrale scène van het boek speelt zich af in een mysterieus kasteel, waar een jonge vrouw tijdens een feest piano speelt. Dit beeld heeft ons ertoe geïnspireerd in samenwerking met Piano’s Maene een aantal historische en recentere piano’s in de tentoonstelling op te nemen. Deze worden regelmatig bespeeld, o.a. door pianoleerkrachten en -leerlingen van de Lennikse Academie Peter Benoit.

In samenwerking met The Library of Fragrance (UK) en Senteurs d’Ailleurs (Brussel) willen wij de intensiteit van de beleving nog versterken. The Library of Fragrance maakt geuren die we dagelijks opsnuiven: van talkpoeder tot vers hooi. ‘We willen met geuren herinneringen oproepen, nieuwsgierigheid opwekken, de vaak ondergewaardeerde reukzin vieren en individuen helpen geuren te creëren op basis van eigen voorkeuren.’ De geuren van onder meer een schoollokaal en een smederij hullen de kasteelzalen in nostalgische en mysterieuze sferen.

Een verhaal over jongensdromen, over ‘la princesse lointaine’, over een wegglijdende wereld waarin heftige gevoelens met hoofdletters centraal staan.

Pers

Foto's: Gerolf Van de Perre, 'Embarquement', 'Toverlantaarn' en 'Nachtelijke dwaaltocht', 2015

Gemeente Lennik   Maene   Academie Peter Benoit Lennik   RingTV   Logo Klara   Logo De Morgen