AGENDA

Eric Joris & CREW, aXes

06 juli 2013 - 25 augustus 2013

Met aXes toonde kunstenaar Eric Joris compleet nieuw werk, waarbij hij vertrokken is vanuit de locatie zelf van het Kasteel van Gaasbeek en zijn park. Een aantal kamers van het kasteel werd ingenomen door twee installaties die film, hologram en tekening samenbrachten.

Markiezin Arconati Visconti, de laatste eigenares van het Kasteel van Gaasbeek, was gefascineerd door de renaissance. Onconventioneel als ze was, bleef ze hardnekkig terugblikken naar die periode vóór de moderniteit, terwijl de wereld rondom haar al volop nieuwe kunstvormen ontwikkelde. Eric Joris keek over haar schouder mee terug en bestudeerde met ogen van de eenentwintigste eeuw het moment waarop het geometrisch-optisch perspectief ontdekt werd, exact in 1427. Overal in het Kasteel van Gaasbeek is dat perspectief voelbaar aanwezig: in de vergezichten van de tuinen, in de enfilades van de deuren tussen de vertrekken, ...

Het Brussels gezelschap CREW zet met een ploeg van kunstenaars, technici, ingenieurs en theaterwetenschappers al meer dan tien jaar experimenteel werk op rond immersief theater en computergestuurd waarnemen. In hun performances en installaties vat het publiek post aan de binnenkant van het beeld. In Gaasbeek experimenteerden ze specifiek met trifocale camera, driedimensionaal tekenen, bewegingssensoren en speciale post-productietechnieken.

De tentoonstelling vormt een nieuwe stap in de benadering van representaties. De beelden waren getekend of gefilmd, bewogen of stonden stil, maar wat opviel is dat niet alleen de toeschouwer keek naar het beeld, het beeld keek ook terug. Tweerichtingsverkeer. The image is watching you. Daarbij bleef doorheen de hele tentoonstelling de focus liggen op de omwenteling van de renaissance en het fenomenale enigma van het perspectief.

Bekijk hier een filmpje van aXes.

Pers

Bekijk hier de reportage over aXes van 27 juni 2013 op Cobra.be.

Bekijk hier de reportage over aXes van 7 augustus 2013 in Zina Zomert (RingTV).

Beluister hier de radiospot over de expo 'Authors' op Klara.

Foto's © Eric Joris & CREW, aXes. The image is watching you, Kasteel van Gaasbeek, 7 juli - 25 augustus 2013, www.crewonline.org, foto's Jo Exelmans

De Morgen Klara Cobra.be