Lagere school

Eerste graad

RONDLEIDING Op zoek naar geheimen

Zijn jullie dapper genoeg om de kasteelgeheimen te trotseren? Met een goeie portie durf en moed zoeken we verborgen plekjes in het kasteel. We openen mysterieuze schatkisten die ons uitdagen om meer te weten te komen over de vroegere kasteelbewoners.

Een interactieve rondleiding waarin alle zintuigen worden geprikkeld

ATELIER Orde van het Gulden Vlies

Ken je de Orde van het Gulden Vlies? Een select clubje van ridders behoorde tot deze orde. Je herkende ze aan hun originele ketting. Ook jij krijgt de kans om een eigen orde op te richten en een bijpassende ketting te maken. We gaan aan de slag met gips en geven onze kettingen symbolen en kleur.

Een beeldend atelier waarbij de kinderen hun ketting mee naar huis mogen nemen

Tweede graad

RONDLEIDING Spiegeltje, spiegeltje ...

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand ... Ga samen op zoek naar de vroegere bewoners van het Kasteel van Gaasbeek. Kom te weten hoe ze leefden, wat ze aten, waar ze sliepen, waarvan ze hielden, ... Ontdek in de spiegels van het appartement wie de mooiste is.

Een interactieve rondleiding over de kasteelbewoners en hun geheimen

TheaterATELIER 

Het Kasteel van Gaasbeek zit vol verhalen over markiezen en markiezinnen. Hoe kan je deze beter leren kennen dan door ze zelf tot leven te brengen? Met historisch geïnspireerde kostuums en improvisatieopdrachten maak je een sprong in de tijd. Spectaculaire duelscènes, grote feestbanketten, ontroerende liefdestaferelen, ... Waan je even markies of markiezin en maak elkaar dansend het hof.

Een improvisatieatelier als introductie of aanvulling op het museumbezoek

Derde graad

RONDLEIDING Spreuken, wapenschilden en verborgen letters

Overal in het kasteel ontdek je spreuken, wapenschilden en verborgen letters. In deze zoektocht leren we de vroegere kasteelbewoners kennen: graaf Lamoraal van Egmond, markies Paul Arconati en markiezin Arconati Visconti. We vliegen door de tijd, van de middeleeuwen tot nu, en gebruiken onze zintuigen om het kasteelleven helemaal op te snuiven.

Een interactieve rondleiding over de geschiedenis van het kasteel, de wapenschilden en spreuken

ATELIER Hippe wapenschilden

We ontwerpen ons eigen wapenschild, geïnspireerd door alle voorbeelden die we in het kasteel zien. Omdat wapenschilden tegenwoordig wat uit de mode zijn, maken we een hippe button die we op onze jas kunnen spelden.

Een beeldend atelier waarbij de kinderen hun button mee naar huis mogen nemen