AGENDA

The Artist/Knight

11 juli 2017 - 05 november 2017

The Artist/Knight is een tentoonstelling met en over kunstenaars die het ridderschap in zich dragen en de ridder ‘belichamen’ in talloze varianten, tussen milde ironie en tomeloze geestdrift.

Curator Joanna De Vos ging op verkenning en creëerde voor het Kasteel van Gaasbeek een internationale expo rond bevlogen artiesten die zich de erfgenamen voelen van de vurige ridderschaar. De kunstwerken leiden u naar een imaginaire wereld die de ridderziel evoceert, met thema’s zoals het zelfportret van de kunstenaar als ridder, de uitrusting en inborst, de strijd, het schaak- en steekspel, het hartstochtelijke zoeken naar authenticiteit, de zelfverloochening en de wilskracht die het blazoen sieren.
Enkele werken van kunstenaars uit de eerste helft van de twintigste eeuw geven het parcours een historische inbedding.

The Artist/Knight is een hommage aan de ridder als stijlfiguur, als poëtische icoon die galant door onze verbeelding galoppeert. Een speurtocht naar ons betere ik. Een ontmoeting met de integere held die we allemaal zouden willen zijn.

Met werk van Marina Abramović, Uldus Bakhtiozina, Horia Damian, Robert Devriendt, Davide Dormino, Tracey Emin, Jan Fabre, Laurent Grasso, Phil Griffin, Damien Hirst, Oda Jaune, Kubra Khademi, Meiro Koizumi, Barbara Kruger, Pere Llobera, Kris Martin, Jonathan Meese, Fabien Mérelle, Benjamin Moravec, Eleni Mylonas, Luigi Ontani, Antonis Pittas, Quiet Ensemble, Gabriel Roca, Rob Scholte, Adeela Suleman, Hannelore Van Dijck, Hans Van Houwelingen, Marko Velk, Antonello Viola, voorforvaast fanclub, Andy Wauman en Yoko Ono.

 • Van di. 11 juli tot en met zo. 5 november 2017
 • Klik hier voor de openingsuren.
 • Klik hier voor de ticketprijzen. Het gezinsspel krijg je bij aankoop van een ticket gratis.
 • Klik hier voor rondleidingen met gids
 • Wij hebben een aanbod voor blinden en slechtzienden. Gewapend met onze unieke TwinVision-kaarten, die u helpen te oriënteren, en een audiogids ontdekt u de tentoonstelling 'The Artist/Knight'. U kunt ook een rondleiding op maat boeken. Hier vindt u meer informatie.
 • Uitgeverij Hannibal maakte de catalogus 'The Artist/Knight' (Nederlandse en Engelse versie), met een voorwoord van Luc Vanackere, essays van curator Joanna De Vos, Larry List en Melania Rossi en een beschrijving van alle tentoongestelde kunstwerken. Bij aankoop van het boek in onze museumshop geniet één persoon van het reductietarief (€10). Het boek 'The Artist/Knight' (ISBN 978 949267 708 2) kost €24,50 en is vanaf 11 juli te koop in onze museumshop, op www.uitgeverijkannibaal.be en in de betere boekhandel.
 • Meer informatie over Joanna De Vos vindt u op www.joannadevos.be.

Pers

The Artist/Knight Davide Dormino from Kasteel van Gaasbeek on Vimeo.

The Artist/Knight Uldus Bakhtiozina from Kasteel van Gaasbeek on Vimeo.

The Artist/Knight Gabriel Roca from Kasteel van Gaasbeek on Vimeo.

The Artist/Knight Fabien Mérelle from Kasteel van Gaasbeek on Vimeo.

The Artist/Knight Eleni Mylonas from Kasteel van Gaasbeek on Vimeo.

Foto's

 • Andy Wauman, Knight Chest, print op zijde, 100 x 100 cm, uniek 1/1, met dank aan Deweer Gallery
 • Tracey Emin, Chess Set, 2008, brons, textiel, katoen draad, touw, inkt, geëtst Corian, gestempelde zilveren broche, hout en glas, editie 7 + 2 APs, koning: 5 cm, pion: 2 cm, schaakbord: 45 x 45 cm, draagtas voor schaakstukken: 45 x 45 cm, tas: 22 x 24 x 15 cm, vitrine: 88 x 91.5 x 52 cm, met dank aan RS&A Ltd., Londen
 • Eleni Mylonas, The General, 2014, digitale fotoafdruk, ingelijst, 145 x 198 cm, © Eleni Mylonas 2014
 • Jan Fabre, Lancelot, 2004, filmstill, 16 mm film, 8'17", © Angelos bvba/ Jan Fabre
 • Fabien Mérelle, Chevalier, 2015, inkt en waterverf op papier, 42 x 30 cm, met dank aan Edouard Malingue Gallery

Gestileerde leeuw Vlaamse overheid   Gemeente Lennik   Playmobil   Jacques chocolade   Lu Prince   Luisterpunt Bib   RingTV   De Groene Amsterdammer   De Standaard   Klara

 

 
Zwart-wit naakt mannentorso, afgesneden ter hoogte van kin, armen en navel, centraal op de borst drie getatoeëerde zwaarden in de vorm van een driehoekSchaakset op bruin stof, witte en bont gekleurde vlakken, bruine en zwarte pionnen, in enkele vlakken suggestieve teksten in blauwe inktFoto met zelfportret van Eleni Mylonas, boven de borst afgesneden, rode bodywarmer, zwarte mouwen, witte tulband en met rood touw bevestigd ijzeren vergiet als hoofddekselStill uit de video Lancelot, op de voorgrond handen rond het heft van een zwaard gevouwen, links achteraan het gezicht van Jan FabreTekening met zelfportret van Fabien Mérelle, in profiel naar links, in blauw gestreepte kniebroek, wit mouwloos hemdje, met zwarte steelpan op het hoofd, wit kussen op de buik gebonden, bruine veegborstel in de linkerhand, scherp klein mes in de rechterhand getrokken