AGENDA

Schatzkammer

06 mei 2011 - 26 juni 2011

Jan De Vliegher (° 1964, Brugge) brengt in het Kasteel van Gaasbeek een overzicht van zijn recente oeuvre. Hij treft er sferen aan die ook zijn werken ten overvloede uitstralen.
De vaak monumentale schilderijen van De Vliegher vertellen over kleur en licht. In die zin herinnert zijn werk aan dat van de grote meesters van het impressionisme. Er waart ook een residu van romantiek in rond, en een fascinatie voor schoonheid als artistiek einddoel.
Zijn thema"s vindt hij op reis, waar hij duizenden foto"s maakt van inspirerende architectuur of objecten. Een uitgekiende selectie daarvan zet hij om naar schilderijen. In dit spel van metamorfoses gebruikt hij zijn onderwerpen (interieurs, porselein, glas,...) eerder als alibi. Hij rafelt de beelden compositorisch uiteen en reconstrueert ze met vrije penseelstreken in uitbundige kleuren tot virtuoze lichtstudies. Zo komt hij tot een explosieve werveling van kleur, licht en textuur.
De kijker komt terecht in een fascinerend spanningsveld tussen realisme en abstractie.

Zoals het kasteel de geschiedenis herinterpreteert tot een theatraal verhaal, zo herformuleert Jan De Vliegher de werkelijkheid in verf en herleidt hij de wereld tot beeld; een beeld dat uiteindelijk een eigen leven gaat leiden.

Foto's: Courtesy Zwart Huis, foto"s Maertens

Provincie Vlaams-Brabant De Vlaamse Rand KBC Zwart Huis