AGENDA

Erfgoeddag

24 april 2016

Op zondag 24 april 2016 is het weer Erfgoeddag. We grijpen het thema 'rituelen' aan om te focussen op de rituelen binnen de decadentie. De decadenten verzetten zich sterk tegen kerkelijke tradities, maar ze cultiveren tegelijk wel heel wat heidense riten. Wat is bijvoorbeeld de link tussen Kerstmis en de Romeinse Saturnalia, het festival ter ere van de god Saturnus, waarop veelal geschranst, gedronken en gegokt werd? Wist je dat de overgang van jongere naar volwassene met verschillende riten gepaard gaat? Wie denkt bij het woord 'orgie' aan een ceremonie? En hoe zat het ook alweer met het absintritueel? Dat kom je te weten in onze pop-up bar.

Praktische informatie

De expo 'Divine Decadence' is gratis te bezoeken van 10u tot 18u (laatste toegang om 17u). Opgelet! De expo bevat werk dat minder geschikt is voor -16-jarigen. Ook de regio Pajottenland en Zennevallei heeft een boeiend aanbod in petto. Je kan een aantal volkssporten zoals boogschieten en kaatsen zelf uitproberen. Je ontdekt de plaatselijke rituelen in film- en tentoonstellingsmateriaal. En je kan op ronde langs gezellige cafés om volksspelen uit te proberen of gaan luisteren naar een lezing of muzikaal optreden.Surf naar www.erfgoeddagpz.be voor het regioprogramma.

Foto's:
Claire Partington, The Fallen Madonna, 2016, aardewerk, glazuur, email en sieraden, 85 x 28 x 34 cm, foto met dank aan de kunstenaar
Nicola Verlato, There is no Place like Home, fotograaf Max Yawney