AGENDA

Sam Dillemans, Authors. Paintings 2010-2012

19 april 2013 - 23 juni 2013

De aanbidder van de grote meesters, de schilder van de expressionistische (zelf)portretten, de getormenteerde lichamen en boksers, de man die dagelijks vecht met de engel én de verf, de consequente outsider ... stelde nieuw werk tentoon in het Kasteel van Gaasbeek.

Tijdens de voorbije jaren schilderde Sam Dillemans meer dan driehonderd (!) portretten - meestal schrijvers, maar in de reeks duiken ook enkele componisten, schilders en wetenschappers op. Zoals het hem kenmerkt, ging hij ook nu weer op een uiterst dubbelzinnige en dus fascinerende manier met zijn onderwerp om. Dillemans is een scherp observator. De geportretteerden zijn meestal herkenbaar, met een haast dwangmatige behoefte tot identificatie als gevolg. Soms is het model direct te identificeren, soms wordt de identiteit (speels) verdoezeld.
Maar wat primeert, is de techniek. Dillemans is een meester in lijnvoering. Dat meesterschap opent ook in deze reeks gaandeweg de weg naar vrije expressie, het loskomen van het herkenbare, van de definiërende details. Hoe meer je de portretten bekijkt, hoe sterker de indruk wordt dat zij uitwendige vorm en innerlijk leven met elkaar vermengen. Dillemans heeft zich duidelijk ook verdiept in het werk van de geportretteerden om tot hun ziel door te dringen. De beelden hebben dan ook een sterke emotionele kracht. Die obsessie met het innerlijke leven en techniek mondt in de zwart-witte werken uit in pure lijnvoering. Een speels evenwicht tussen herkenbaarheid en expressieve kracht ...

Met deze reeks trad Dillemans voor het eerst sinds drie jaar weer naar buiten met een soloproject. Hij heeft een uitgebreide en persoonlijke literaire canon verheven tot een hommage waarin respect, bewondering en empathie doorschemeren. Een plastisch avontuur!

Naar aanleiding van deze expo werden de schilderijen uit de serie Authors gebundeld in het gelijknamige kunstboek, uitgegeven bij MER. Paper Kunsthalle. Klik hier voor meer informatie over het boek op de website van MER. Paper Kunsthalle. Het boek wordt nog steeds te koop aangeboden in de museumshop van het kasteel en de betere boekhandel.

Op zondag 28 april organiseerde Boekhandel De Zondvloed in Mechelen naar aanleiding van de publicatie van dit kunstboek een gesprek met Sam Dillemans, gevolgd door een signeersessie.

Pers

  • Bekijk hier het interview met Sam Dillemans in De Zevende Dag op één van 5 mei 2013 (journalist Ivan De Vadder).

Foto's © Sam Dillemans, AUTHORS Paintings 2010-2012, Kasteel van Gaasbeek, 16 april - 23 juni 2013, foto's Jo Exelmans


De Rand De Morgen Klara Cobra.be