AGENDA

Erwin Olafs Exquisite Corpses

05 juni 2012 - 19 augustus 2012

De Nederlandse topfotograaf Erwin Olaf creëerde op vraag van het Kasteel van Gaasbeek nieuw werk naar Louis Gallaits beroemdste schilderij De laatste hulde aan de graven van Egmond en Hoorn(1851).

De graaf van Egmond, een van de bekendste eigenaars van het Kasteel van Gaasbeek, groeide tijdens de romantiek uit tot een nationale held van het jonge Belgische Koninkrijk en werd aansluitend ook gerecupereerd binnen de Vlaamse Beweging. De graven van Egmond en Hoorn waren in 1565 aangesloten bij het Eedverbond der Edelen, waarin enkele adellijke mannen uit de Nederlanden zich verenigden tegen het bewind van Filips II. Zij bepleitten bij de Spaanse koning een betere behandeling van de Zuidelijke Nederlanden, waarna Egmond en Hoorn beschuldigd werden van hoogverraad, ook omwille van hun banden met Willem van Oranje. Op bevel van Alva werden zij in 1568 op de Brusselse Grote Markt onthoofd. In het tafereel van Gallait worden zij na hun onthoofding begroet door leden van de Brusselse kruisboogschuttersgilde. Dit bekende romantische doek behoort tot de iconen van onze historiserende schilderkunst en getuigt van de dramatische smaak van het publiek in de tweede helft van de negentiende eeuw.

Het Kasteel van Gaasbeek wil (historisch) erfgoed systematisch confronteren met en bevragen vanuit de kunst van vandaag. Daarom vroeg het aan Erwin Olaf om het iconische doek van Gallait om te zetten in een hedendaags tableau vivant. Olaf toonde in eerder werk al een bijzondere affiniteit met de macabere kant van de romantiek én met historische taferelen en situaties, die door hem op een uiterst perfectionistische manier en met een wrange ironische toets werden vormgegeven.

Olaf creëerde een eigentijdse versie van Gallaits schilderij, naar analogie met het werk dat hij vorig jaar maakte in het kader van het Beleg van Leiden. Het kasteel vroeg hem daarbij niet te streven naar een letterlijke weergave maar naar een vrije interpretatie, een "vertaling" van de sfeer van bloedstollende romantiek naar vandaag. Hij voegde enkele opvallende vrouwelijke figuren toe, met een knipoog naar de laatste eigenares van het kasteel, markiezin Arconati Visconti, en integreerde i.s.m. styliste Linda Van Waesberge Belgische mode in het hoofdtafereel en de afgeleide portretten (met stukken van o.a. Delvaux, Ann Demeulemeester, Jean-Paul Knott, Jean-Paul Lespagnard, Elvis Pompilio, Kaat Tilley, Dries Van Noten, Wouters & Hendrix, ...).

Lees hier de tekst van The making of Erwin Olafs Exquisite Corpses.

Pers

Foto's:

  • De laatste hulde aan de graven van Egmond en Hoorn (bedlinnen Scapa Home, deken in bont Walter Lecompte, ring Egmont Wouters & Hendrix)
  • Hoofdman van de schuttersgilde (cape Jean-Paul Lespagnard, gouden sjaal Olivia Hainaut, kettingen Wouters & Hendrix, zwarte ketting op schouder EK Thongprasert, panties Cette)
  • Spaanse soldaat (sjaal Dries Van Noten, Stijl, ring Wouters & Hendrix, panties Cette)
    Spaanse spion (rode mantel zonder mouwen en oranje legging Jean-Paul Lespagnard, bronzen sjaal Olivia Hainaut, ring vintage)
  • Interpretatie Sabine van Beieren, weduwe van de graaf van Egmond (geperforeerde leren sjaal, leren bronzen kraag en lange ketting Olivia Hainaut, ring Isabelle Lenfant)
  • Interpretatie Johanna, dochter van de graaf van Egmond (witte jurk Kaat Tilley, zilveren diadeem Elvis Pompilio, bloemenketting Olivia Hainaut, ring Isabelle Lenfant)
  • Interpretatie markiezin Arconati Visconti als page (capelientje in bont Ann Demeulemeester, ring Isabelle Lenfant, kettingen Wouters & Hendrix, kousen van Cette)
  • Stilleven met hart graaf van Egmond
  • Alle foto's Erwin Olaf, Exquisite Corpses, 2012, in opdracht van het Kasteel van Gaasbeek.
    Casting Erwin Olaf in Bozar en het Kasteel van Gaasbeek, © Tim Dirven voor De Morgen.

Mondriaanfonds Zottegem De Morgen Klara Cobra.be