EVENEMENTEN

Exquisite Corpses / Hommage aan Egmond (1522-1568)

01 juli 2018 - 31 augustus 2018

Het tweede luik binnen het vanitas-thema is een hommage aan de graaf van Egmond, een van de meest markante voormalige kasteelbewoners, die volgend jaar met verschillende initiatieven in Vlaanderen en Nederland herdacht wordt. Voor die gelegenheid tonen wij de bijzondere reeks foto’s die de Nederlandse meesterfotograaf Erwin Olaf in 2012 voor het kasteel maakte (en die vorig jaar nog te zien was in het Poesjkinmuseum te Moskou). Inspiratiebron was Louis Gallaits beroemdste schilderij De laatste hulde aan de graven van Egmond en Hoorn’(1851).

De monumentale foto’s die we in de Roelantszaal opstellen, evoceren de entourage van Egmond en de Brabantse adel die hem een laatste groet brengt. Olaf voegde enkele opvallende vrouwelijke figuren toe, met een knipoog naar markiezin Arconati Visconti, de laatste eigenares van het kasteel. Daarnaast integreerde hij in het hoofdtafereel en de afgeleide portretten Belgische mode (met stukken van o.a. Delvaux, Ann Demeulemeester, Jean-Paul Knott, Jean-Paul Lespagnard, Elvis Pompilio, Kaat Tilley, Dries Van Noten, Wouters & Hendrix, ...).

 
Herinterpretatie van Louis Gallaits schilderij 'De laatste hulde aan de graven van Egmond en Hoorn’ door fotograaf Erwin Olaf