EVENEMENTEN

The Artist/Knight

11 juli 2017 - 05 november 2017

Ridders spreken van kleins af aan al sterk tot ieders verbeelding. Romantici dromen van een ridder op het witte paard. Waar staat dit archetype symbool voor? Hebben de ridderlijke waarden van nederigheid en loyaliteit vandaag nog betekenis?

Curator Joanna De Vos gaat op verkenning en creëert in het Kasteel van Gaasbeek een internationale groepstentoonstelling rond het hedendaagse kunstenaarschap, schatplichtig aan de ideële invulling van de ridder. De kunstwerken, zowel tekeningen en schilderijen als sculpturen, installaties en films, begeleiden de bezoeker naar een imaginaire wereld die een ‘ridderziel’ evoceert. Er wordt gewerkt rond thema’s zoals het zelfportret van de kunstenaar als ridder, de vrouwelijke ridder, uitrusting en decoratie, inborst, het kasteel als verblijfplaats, het schaak- en steekspel.

Het Kasteel van Gaasbeek is met zijn rijke middeleeuwse geschiedenis dé plek bij uitstek voor een onderzoek naar wat een ridder is en hoe dit oersymbool gelinkt is aan de wereld van de kunstenaar en van hieruit met de wereld.

‘The Artist/Knight’ is een eerbetoon aan de poëtische ridder die galant en in galop vanuit de sporen van de romantiek tevoorschijn komt. De tragisch-heroïsche ridder die valt en opstaat, die verslaat, redt, verdedigt, beschermt, zoekt en onderzoekt.

Met werk van o.a. Marina Abramović, Jan Fabre, Lucio Fontana, Oda Jaune, Pere Llobera, Kris Martin, Fabien Mérelle, Benjamin Moravec, Luigi Ontani, Adeela Suleman, Uldus, Andy Warhol en Andy Wauman.

Praktische informatie

Logo Vlaamse overheid   Logo Lennik   Logo RingTV   Logo Klara   Logo De Groene Amsterdammer

 
The Artist/KnightThe Artist/Knight