EVENEMENTEN

Schatzkammer

06 mei 2011 - 26 juni 2011

Jan De Vliegher (° 1964, Brugge) brengt in het Kasteel van Gaasbeek een overzicht van zijn recente oeuvre. Hij treft er sferen aan die ook zijn werken ten overvloede uitstralen.
De vaak monumentale schilderijen van De Vliegher vertellen over kleur en licht. In die zin herinnert zijn werk aan dat van de grote meesters van het impressionisme. Er waart ook een residu van romantiek in rond, en een fascinatie voor schoonheid als artistiek einddoel.
Zijn thema"s vindt hij op reis, waar hij duizenden foto"s maakt van inspirerende architectuur of objecten. Een uitgekiende selectie daarvan zet hij om naar schilderijen. In dit spel van metamorfoses gebruikt hij zijn onderwerpen (interieurs, porselein, glas,...) eerder als alibi. Hij rafelt de beelden compositorisch uiteen en reconstrueert ze met vrije penseelstreken in uitbundige kleuren tot virtuoze lichtstudies. Zo komt hij tot een explosieve werveling van kleur, licht en textuur.
De kijker komt terecht in een fascinerend spanningsveld tussen realisme en abstractie.

Zoals het kasteel de geschiedenis herinterpreteert tot een theatraal verhaal, zo herformuleert Jan De Vliegher de werkelijkheid in verf en herleidt hij de wereld tot beeld; een beeld dat uiteindelijk een eigen leven gaat leiden.

Praktische informatie

Van 6 mei tot en met 26 juni 2011, dagelijks van 10u tot 18u (laatste bezoek om 17u), maandag gesloten. Tickets: € 7 / reductie- en groepstarief (o.a. voor leden Knack Club): € 5 / -26 jaar: € 1 / gratis voor kinderen onder 7 jaar. Groepsbezoek met gids (min. 10 pers.): een rondleiding duurt 90 minuten en kost € 50. Voor groepen wordt op aanvraag een nocturne georganiseerd. Info en reservering op +32 (0)2 531 01 30 of kasteelvangaasbeek@vlaanderen.be.

Foto's: Courtesy Zwart Huis, foto"s Maertens

Logo van de provincie Vlaams-Brabant Logo van de Vlaamse Rand Logo van KBC Logo van het Zwart Huis

 
SchatzkammerSchatzkammerSchatzkammer