EVENEMENTEN

Divine Decadence

27 maart 2016 - 26 juni 2016

Divine Decadence, een tentoonstelling in samenwerking met het Mechelse theatergezelschap Abattoir Fermé, brengt vanaf 27 maart het decadente cultboek A Rebours van Joris-Karl Huysmans tot leven in het Kasteel van Gaasbeek.

Op het einde van de negentiende eeuw, de tijd van de industrialisering, ontsnapten de decadenten met schoonheid en kunst aan de voor hen banale werkelijkheid. Ook nu nog doorbreken kunstenaars heel wat maatschappelijke normen en taboes. Verschillende kunstwerken dompelen je onder in de luxueuze en soms duistere wereld van de decadentie. Met werk van onder andere Berlinde De Bruyckere, Jan Fabre, Erwin Olaf, Gérard Rancinan, Félicien Rops, Kees Van Dongen en Jan Van Oost.

Op 9 april opent ook een grootse ‘Kunstkamer’ met werk van de Italiaanse schilder Roberto Ferri. Technisch en stilistisch gezien grijpt hij terug naar de grote barokke meesters, met klassieke thema’s en christelijke verhalen die hem buiten onze tijd lijken te plaatsen. Maar zijn glorieuze en gracieuze lichamen verraden een fascinerende schaduwzijde. Met klauwen, hoorns en vinnen muteren zij tot iets monsterlijks.

In het boek Divine Decadence gaan we op zoek naar de essentie van decadentie, met teksten van Luc Vanackere, Stef Lernous, Pol Dehert, Karel Vanhaesebrouck en Donald Kuspit. Bij aankoop van dit boek, gemaakt in samenwerking met Lannoo, ontvangt u een gratis toegangsticket.

Cover boek Divine Decadence

Praktische informatie

  • Van zo. 27 maart tot en met zo. 26 juni 2016.
  • De kunstkamer van Roberto Ferri opent op za. 9 april.
  • Opgelet! De tentoonstelling bevat werken die minder geschikt zijn voor -16-jarigen.
  • Klik hier voor de openingsuren.
  • Klik hier voor de ticketprijzen
  • Klik hier voor rondleidingen met gids
  • Het boek Divine Decadence kost € 19,99, paperback met flappen, vierkleurendruk, 200 x 140 mm, 144 pp., nur 644, isbn 978 94 014 3520 8, NL/EN en is te koop in onze museumshop, op www.lannoo.be en in de betere boekhandel.

Pers

Foto's
Affiche Divine Decadence, foto Gérard Rancinan, detail uit Decadence, 2011
Roberto Ferri, Anima Mundi, olieverf op doek, 130 x 100 cm, 2014, met dank aan Liquid art system | Capri - Positan
Jan Fabre, De ijdelheid rust op de sterfelijkheid, 2013, mixture of jewel beetle wing-cases, polymers, stuffed bird, 235 x 50 x 54 cm, foto Lieven Herreman, © Angelos bvba
Thomas Devaux, Pietà 2, foto, 120 x 80 cm

Logo Vlaamse overheid   Logo Abattoir Fermé   Logo provincie Vlaams-Brabant   Logo Lennik   Logo Franse ambassade   Logo Euromillions   Logo Klara   Logo De Morgen

 
Divine DecadenceDivine DecadenceDivine DecadenceDivine Decadence