EVENEMENTEN

Sehnsucht. Een onstilbaar verlangen

07 september 2012 - 11 november 2012

Sehnsucht ... Iedereen kent het wellicht, dat bitterzoete gevoel. Verlangen, heimwee of nostalgie naar iets dat zowel tastbaar als ongrijpbaar kan zijn. Het Duitse woord houdt zowel verlangen als verslaving in. Soms doet het dan ook pijn, fysiek zelfs. Maar vaak is het een "schoon" gevoel, dat gekoesterd wordt.

Romantici wentelden zich iWebsite of the Nationale Loterijn hun Sehnsucht. Het Kasteel van Gaasbeek, dat in volle romantiek werd herbouwd tot een soort "übermiddeleeuwse" tijdmachine, is zelf een plek die heimwee en verlangen naar "ooit" en "er was eens" belichaamt. De verbluffende mise-en-scène speelt met zowel rationele als emotionele aspecten en prikkelt ook vandaag nog ieders verbeelding. Het thema Sehnsucht leek ons dan ook een geknipte trigger om in deze omgeving aan zelfonderzoek te doen.

De tentoonstelling die neerstrijkt in de van nostalgie doordesemde kasteelzalen is opgebouwd als een onderdompeling in een paradijs van sferen. Geïnspireerd door onze laatste markiezin belicht curator Oscar van den Boogaard in de van nostalgie doordesemde kasteelzalen hoe kunstenaars vandaag gestalte geven aan "hun" Sehnsucht. Koppelen zij het los van persoonlijke gevoelens en geven zij het een universele status? Is het een manier om uiting te geven aan onze fundamentele ontevredenheid met de onvolmaaktheid van ons bestaan, van ons eigenste "hier en nu"? Is het een vluchtweg of eerder een stuwende inspiratiebron? Van den Boogaard zelf omschrijft het als een lege doos waar je je eigen verlangen(s) in steekt.

Beeld en klank vloeien dooreen. Gevestigde namen en jonge artiesten staan naast elkaar in een verhaal dat heel wat vragen oproept, zelden antwoorden formuleert en ons confronteert met gevoelsregionen die best wat reflectie kunnen verdragen.

Enkele kunstenaars: Marina Abramovic, Isabelle de Borchgrave, Wim Delvoye, Sam Dillemans, Désirée Dolron, Adam Fuss, Anselm Kiefer, Joachim Koester, Erwin Olaf, Nedko Solakov, Barbara Visser, Ruud van Empel, Marijke van Warmerdam, ...

De expo wordt georganiseerd door het Kasteel van Gaasbeek. Curator is Oscar van den Boogaard. De tentoonstelling staat onder het beschermheerschap van Vlaams minister-president Kris Peeters en Dr. Eckart Cuntz, Duitse ambassadeur.

Praktische informatie

Van vrijdag 7 september tot en met zondag 11 november 2012, open dagelijks van 10u tot 18u (laatste bezoek om 17u), maandag gesloten. Tickets kosten € 7, reductietarief € 5, € 1 voor -26 jarigen, gratis voor kinderen tot 7 jaar.

Logo van de ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland Brussel Logo van Audi Logo van de Nationale Loterij Logo van KBC

Logo van De Morgen Logo van Klara Logo van Cobra.be

Foto: XTERIORS VI © Desiree Dolron, courtesy of GRIMM, Amsterdam

 
Sehnsucht. Een onstilbaar verlangen