EVENEMENTEN

Markiezin zkt. Kunst

12 september 2008 - 23 november 2008

Drieëndertig jaar was Marie Peyrat, toen ze in 1873 trouwde met markies Giammartino Arconati Visconti, de laatste telg van een Italiaans adellijk geslacht. Naar eigen zeggen bezat ze op de dag van haar huwelijk slechts één jurk en één paar schoenen ...

De kersverse markiezin werd snel een rijke weduwe en spendeerde een deel van haar immense fortuin aan de restauratie van het Kasteel van Gaasbeek, een van haar favoriete optrekjes. Gebiologeerd door kunst en geschiedenis, creëerde ze een sprookjesburcht in neorenaissancestijl die ze inrichtte met een indrukwekkende kunstcollectie: een schoolvoorbeeld van romantische verzamelwoede.

Marie Arconati Visconti organiseerde verder politieke salons, omringde zich met een clubje bewonderaars en al dan niet vermeende minnaars en gedroeg zich als een voor haar tijd erg onconventionele en scherpgebekte vrouw. Haar leven was een spel van paradoxen, dat ook vandaag nog sterk tot de verbeelding spreekt.

Markiezin zkt. kunst creëert een boeiende dialoog tussen de historische figuur Marie Arconati Visconti en actuele kunst. In deze opmerkelijke tentoonstelling belichten zowel (inter)nationaal gevestigde kunstenaars als jong talent de complexe persoonlijkheid van de markiezin vanuit onverwachte hoeken.

Kunstenaars Dotty Attie, Veronique Branquinho, Leo Copers, John de Andrea, Berlinde De Bruyckere, Anouk De Clercq, Wang Du, Tracey Emin, Sylvie Fleury, Unni Gjertsen, Tessa Lauwaert, Lawrence Malstaf, Sofie Muller, Nadia Naveau, Erwin Olaf, Sara M. Peeters, Cindy Sherman, Barbara Visser en Heidi Voet alluderen in hun werk op een aantal leidmotieven als wisselende identiteit, seksuele vrijheid, artistieke (wan)smaak en de positie van de vrouw in adellijke, artistieke en intellectuele middens.

Markiezin zkt. kunst balanceert tussen uitersten, tussen speelse en geëngageerde kunst, tussen perfecte integratie en bruusk contrast, tussen historische referentie en actualiteit, tussen het eigen verhaal van het kunstwerk en het persoonlijke verhaal van de markiezin.

De historische ruimtes van het kasteel verlenen de kunstwerken een verrassend en uniek perspectief, een horizon waartegen de laatste markiezin telkens weer opduikt en verdwijnt.

Foto's

  • Cindy Sherman, Madame de Pompadour (née Poisson), 1988-1991 © Cindy Sherman, courtesy collectie SM's Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch (NL), foto Luc Van Muylem - www.vanmuylem.com
  • Wang Du, Le baiser, 2005 © Wang Du, collectie Albert Koski & Danielle Thompson, foto Luc Van Muylem - www.vanmuylem.com
  • John de Andrea, Girl with the Red Drape, 1984, © collectie Adrian David, Knokke, foto Luc Van Muylem - www.vanmuylem.com
  • Sofie Muller, Shemale Child, 2005 © Sofie Muller, foto Luc Van Muylem - www.vanmuylem.com

Logo van KBC Logo van de Vlaamse Rand Logo van provincie Vlaams-Brabant Logo van Klara

 
Markiezin zkt. KunstMarkiezin zkt. KunstMarkiezin zkt. KunstMarkiezin zkt. KunstMarkiezin zkt. Kunst