Lagere school

U kunt in 2017 kiezen voor een kasteelrondleiding met optioneel atelier. In het voorjaar vindt de tijdelijke tentoonstelling Kairos Castle plaats, in het najaar de expo De Kunstenaar/Ridder. Beide expo's zijn tijdens de kasteelrondleiding zichtbaar en bespreekbaar, maar de gids legt de focus op het kasteel en zijn geschiedenis. U kunt voor een rondleiding van een van beide expo's kiezen vanaf het vierde leerjaar.

Eerste tot en met derde leerjaar

RONDLEIDING Op zoek naar geheimen

Zijn jullie dapper genoeg om de kasteelgeheimen te trotseren? Met een goeie portie durf en moed zoeken we verborgen plekjes in het kasteel. We openen mysterieuze schatkisten die ons uitdagen om meer te weten te komen over de vroegere kasteelbewoners.

Een interactieve rondleiding waarin alle zintuigen worden geprikkeld

DANSATELIER

Leef je uit in een menuet, een historische dans met langzame bewegingen en sierlijke passen. Hul je in historisch geïnspireerde kostuums, waan je even markies of markiezin en maak elkaar dansend het hof.

THEATERATELIER

Het Kasteel van Gaasbeek zit vol verhalen over markiezen en markiezinnen. Hoe kan je deze beter leren kennen dan door ze zelf tot leven te brengen? Met historisch geïnspireerde kostuums en improvisatieopdrachten maak je een sprong in de tijd. Spectaculaire duelscènes, grote feestbanketten, ontroerende liefdestaferelen, … Word jij de held in ons verhaal?

ATELIER Orde van het Gulden Vlies

Ken je de Orde van het Gulden Vlies? Een select clubje van ridders behoorde tot deze orde. Je herkende ze aan hun originele ketting. Ook jij krijgt de kans om een eigen orde op te richten en een bijpassende ketting te maken. We gaan aan de slag met gips en geven onze kettingen symbolen en kleur.

Een beeldend atelier waarbij de kinderen hun ketting mee naar huis mogen nemen

Vierde tot en met zesde leerjaar

RONDLEIDING Spreuken, wapenschilden en verborgen letters

Overal in het kasteel ontdek je spreuken, wapenschilden en verborgen letters. In deze zoektocht leren we de vroegere kasteelbewoners kennen: graaf Lamoraal van Egmond, markies Paul Arconati en markiezin Arconati Visconti. We vliegen door de tijd, van de middeleeuwen tot nu, en gebruiken onze zintuigen om het kasteelleven helemaal op te snuiven.

Een interactieve rondleiding over de geschiedenis van het kasteel, de wapenschilden en spreuken

ATELIER Hippe wapenschilden

We ontwerpen ons eigen wapenschild, geïnspireerd door alle voorbeelden die we in het kasteel zien. Omdat wapenschilden tegenwoordig wat uit de mode zijn, maken we een hippe button die we op onze jas kunnen spelden.

Een beeldend atelier waarbij de kinderen hun button mee naar huis mogen nemen

RONDLEIDING Kairos Castle

Kairos Castle is een hedendaagse kunsttentoonstelling over ‘het juiste ogenblik’, met de Nederlandse filosofe en auteur Joke Hermsen als curator. We kennen Chronos als de meetbare (klok)tijd uit de Griekse mythologie. Maar ken jij ook zijn kleinzoon Kairos, de god van ‘het geschikte ogenblik’, van schoonheid, inzicht en daadkracht?
In deze rondleiding gaan we dieper in op het begrip ‘tijd’. We filosoferen met de kinderen, gaan dieper in op enkele kunstwerken en beleven misschien wel bevlogen ‘Kairos-momenten’.

Bekijk hier onze flyer.

Praktische informatie